Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü 2004-2005 Eğitim Öğretim döneminde Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ile açılmıştır. 2011-2012 Eğitim öğretim yılında bölüm içinde Aşçılık Programı da açılmış ve bu programda hem gündüz hem ikinci öğretim olarak eğitim verilmeye başlanmıştır. Ancak, 2024-2025 yılından itibaren ÖSYM’nin ikinci öğretimde öğrenim gören bölümlere yeni kontenjan açmaması nedeniyle II. Öğretim programı artık kapatılmıştır.
Her iki programda verilen eğitim, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu’nda sürdürülmektedir. Bu programlarda turizm başta olmak üzere ilgili sektörlerde de çalışabilecek kaliteli turizm ara elemanları ve aşçıların yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda eğitim programları sektörün ihtiyaçlarına ve değişen çevre koşullarına uyumlu olarak hazırlanmıştır ve sektörün dinamik yapısı dikkate alınarak zaman zaman güncellemeler yapılmıştır. Aşçılık programı öğrencileri uygulamalı derslerini tam donanımlı Mutfak Atölyesinde alabilmektedir. Eğitim dört yarıyılı kapsamaktadır. Her iki programda okuyan öğrencilere, çeşitli etkinliklerde görev almaları sağlanarak ilave uygulama imkânı yaratılmaktadır. Ayrıca aktif olarak çalışan Gastronomi Topluluğu ile çeşitli yarışmalara katılım sağlanarak önemli dereceler elde edilmektedir. Turizm, Tanıtma ve Gezi Topluluğu da, üye olan bölüm öğrencilerinin uygulamalı çalışmalarına ve teknik gezi imkânlarına ulaşmalarında aktif olarak çalışmaya başlamıştır.
Her iki programda verilen eğitim, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu’nda sürdürülmektedir. Bu programlarda turizm başta olmak üzere ilgili sektörlerde de çalışabilecek kaliteli turizm ara elemanları ve aşçıların yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda eğitim programları sektörün ihtiyaçlarına ve değişen çevre koşullarına uyumlu olarak hazırlanmıştır ve sektörün dinamik yapısı dikkate alınarak zaman zaman güncellemeler yapılmıştır. Aşçılık programı öğrencileri uygulamalı derslerini tam donanımlı Mutfak Atölyesinde alabilmektedir. Eğitim dört yarıyılı kapsamaktadır. Her iki programda okuyan öğrencilere, çeşitli etkinliklerde görev almaları sağlanarak ilave uygulama imkânı yaratılmaktadır. Ayrıca aktif olarak çalışan Gastronomi Topluluğu ile çeşitli yarışmalara katılım sağlanarak önemli dereceler elde edilmektedir. Turizm, Tanıtma ve Gezi Topluluğu da, üye olan bölüm öğrencilerinin uygulamalı çalışmalarına ve teknik gezi imkânlarına ulaşmalarında aktif olarak çalışmaya başlamıştır.